ortodontik-tedavi-nedir

Ortodontik Problemlerin Nedenleri

Süt dişlerinin erken dönemde kaybedilmesi: süt dişleri altlarından gelecek olan daimi dişlerin yerlerini korumaktadırlar. Süt dişlerinin erken dönemde kaybedildiği durumlarda, arkalarda bulunan dişlerin öne hareketi ile alttaki dişlerin yeri kaybedilir, buna bağlı olarak çapraşıklık veya dişin gömülü kalması söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra sürmüş olan daimi dişlerin de konumları etkilenir.

Zararlı alışkanlıklar: parmak emme, dudak ısırma-emme, uzun süreli biberon- emzik kullanımı, tırnak yeme ve ya kalem vb ısırarak dişlere istenmeyen baskıların uygulanması sonucu ciddi ortodontik bozukluklar oluşabilmektedir. Erken tanı ve müdahale ile sorunlar ciddi boyuta ulaşmadan rahatlıkla tedavi edilebilir.

Solunum yolundaki problemler : solunum yollarında solunumu engelleyen problemlerin olması sonucu çocuklar rahat nefes alabilmek için ağız solunumu yapar. Bu durum zamanla çene kemiklerinin doğru gelişiminin engeller ve dişlerde de bozukluklara yol açar. Böyle bir sorun varlığında ortodontist ve KBB uzmanının beraber çalışması gerekebilir. Solunum yolundaki bu engellerden bazıları bademcik iltihabı, polipler, adenoid vejetasyonudur.

Genetik faktörler : ortodontik problemlerin çoğu kalıtımsaldır, yani anne, baba yada daha büyük akrabalardan mirastır. Özellikler iskeletsel ortodontik sorunların kökeninde kalıtım yatabilir.

Beslenme bozuklukları : yeterli beslenemeyen kişilerde çene ve yüz yapısında gelişim yeterli olmamakta, buna bağlı olarak normal büyüklüğünde süren ve ihtiyacı olan yeri bulamayan dişlerde çapraşıklıklar hatta gömülü kalma söz konusu olabilmektedir.
20 yaş dişlerinin sürmesi sırasında ve ya daimi dişlerin çekilmesine bağlı olarak da düzensizlikler görülebilmektedir.